ÖĞRENMEYE HAZIRLIK BECERİLERİ VE EDİNİMİ

Özveri Özel Eğitim

ÖĞRENMEYE HAZIRLIK BECERİLERİ VE EDİNİMİ

Özel gereksinimli bireyler erkenden tanılanıp erkenden eğitime başladıklarında öğrenmeleri gereken ilk beceriler öğrenmeye hazırlık becerileridir.

Erkenden tanı konulmasa da eğitime henüz başlamış bir bireyin öğrenmeye hazırlık becerileri edinmesi gerekmektedir. Sırada oturmayan, sırasını almayan ya da beklemeyen bir çocuk ile ders yapılmasının ne kadar zor ve hatta imkansız olduğuna hak verirsiniz, ders yapılsa bile öğrenmenin gerçekleşmesi için öncelikle çocuğun nasıl öğreneceğini öğrenmesi gerekmektedir.

Öğrenmeye hazırlık becerilerini temel olarak çocuğun öğrenmesini kolaylaştıran ve dikkatini derse/çalışmaya aktarmasına yardımcı olan beceri ve davranışlar olarak tanımlayabiliriz. Bu konuda aklınıza gelebilecek bütün davranışlar sıralanabilir.

Öğrenmeye hazırlık becerileri eğitime başlar başlamaz edinilmelidir. Çünkü öğrenmeyi öğrenmemiş bir çocuk ile ders yapılamaz, yukarıda da belirtmiştim. Bu becerilerin edinimi ne kadar hızlı ve kalıcı yapılırsa o kadar sağlam bir öğrenim yaşamı söz konusu olur.Hatta özel gereksinimli çocuklar için bu dönem ne kadar verimli geçirilirse ilerleyen yıllardaki günlük yaşama uyum o kadar başarılı olur.

Öğrenmeye hazırlık becerilerinin es geçilmesi, ilerleyen dönemlerde çocukların ders ile oyunu karıştırma, ders esnasında problem davranışlar sergileme, okul ve sınıf kurallarına uyumda sorunlar yaşama gibi problemlerle karşılaştıkları görülmektedir.

Bu nedenle eğitime başlamadan önce öğrenmeye hazırlık becerilerinin tamamının edinilmiş olduğundan emin olunması gerekmektedir.

Öğrenmeye hazırlık becerileri:

Bekleme: Ders/etkinlik boyunca masada oturarak bekleme davranışı istediğimiz süre kadar gösteriyor olmasıdır.

İsme tepki: Adını herhangi bir yerden (çocuğun sağından, solundan, arkasından, uzaktan gibi) söylediğinizde dönerek sizinle göz kontağı kurmasıdır.

Göz kontağı: Konuştuğunuzda ya da karşısına geçtiğinizde sizin gözünüze bakmasıdır.

Sıra alma: Sıra alıp vermeye dayanan davranışları sergilemek için sıra ona geldiğinde görevini yapması ve sırası bitince sırayı verip sıra kendine gelene dek beklemesidir.

Taklit etme: Büyük ve küçük kas becerileri, yüz ifadelerini ve en sonunda da ses ve kelime taklitlerini yapabiliyor olmasıdır.

Eşleme: Sırasıyla nesne-nesne, nesne-resim, resim-resim, renk ve şekil eşleme yapabilmesidir.

Dinleme:Yetişkin ya da öğretmen konuşurken çocuğun bakışları ya da vücut hareketleri ile dinlemesidir.

Yönerge takip etme: Sırasıyla tek basamaklı, iki yönerge bildiren, üç ve daha fazla eylem bildiren yönergeleri yerine getirmesidir.

Pekiştireç kabul etme: Her çocuk ödülün ödül olduğunun farkında değildir. Farkında olmayan çocuklarda ödülün ne olduğu, neden verildiğiyle ilgili çalışmalar yapılması gerekmektedir.

Ders/etkinlik boyunca dikkatini etkinlik üzerine tutabilme ya da etkinliği tamamlama: Dikkat süresinin bir öğretim oturumu için yeterli uzunlukta olmasıdır.

Ortak dikkat: Ders esnasında öğretmenle beraber aynı nesne ya da konuya dikkatini yöneltmesidir.

Nesne,ses ve kişi takibi: Konuşan, hareket eden, ses çıkaran nesne ve insanları takip etmesidir.

KAYNAK

2010-2011 Zihinsel Engellilere Kavram Öğretimi (Dr. Bahar Keçeli-Kayılı, Ankara Üniversitesi)

2009-2010 Uygulamalı Davranış Analizi (Prof. Dr. Bülbin Sucuoğlu, Ankara Üniversitesi)

Uzman Özel Eğitim Alan Öğretmeni

Gülşah TURAN

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Özveri Özel Eğitim

Çocuklarımızın layık olduğu eğitim – öğretim hizmetini çağdaş fiziki alanlarda gönülden gelerek, sevgi , ÖZVERİ ve güler yüzle sunan güçlü bir eğitim kadrosu ile çalışmak vizyonumuz.

         

Neredeyiz?

Adres
1441 Sk. No:3 Alsancak/İzmir
+90(532) 285 63 78

+90(232) 463 38 03
info@ozveriozelegitim.com

İletişim